Ankara’ya Yakın Tatil Yerleri 2023

Ankara’ya yakın tatil yerleri mi arıyorsunuz? Ankara’dan hafta sonu nerelere gidebilirsiniz? Ankara’ya yakın gezilecek yerler mi bakıyorsunuz? Doğru adrestesiniz, Ankara’ya yakın tatil yerlerini Sizin için listeledik.
Ankara’da yaşıyorsanız bir hafta sonu olsa bile biraz yeşille buluşmak ya da deniz kenarına inip huzur bulmaya ihtiyacınız var demektir. Aslında konumu itibari ile Ankaralılar, Yurt içindeki harika tatil rotalarına çok yakın olup birçok alternatiflere de sahiptirler.
Ankara’ya Yakın Tatil Yerleri
Tatiller, en değerli zamanlarımızdır çalışanlar, okuyanlar ve hayatı yoğun yaşayanlar için. Hayatımızın günlük streslerine mola verdiğimiz, dinlenip, kafamızı toplayabileceğimiz, deyim yerindeyse şarj olduğumuz zamanlardır tatiller.
Aynı zamanda kendimize yaptığımız da bir yatırımdır gelecek günlerimiz için. Bu yüzden de çok önemlidir bu günler. Çünkü geri dönüşü ve asla hiçbir şekilde telafisi olmayan değerli zamanımızı harcarız tatillerimiz için.
O yüzden iyi düşünülerek hazırlanmış bir tatil planı ile dolu dolu bir tatil yapmanız mümkündür. Günleri saymadan, sayılmaya değer günler yaşamanız dileğiyle, gelin Ankara’ya yakın tatil yerlerine birlikte bakalım.
1. Bolu
Ankara ile Bolu arası 187 km.’lik kısa mesafe nedeni ile yaklaşık 2 saatte ulaşabileceğiniz, eşsiz tabiatı, ormanları, yayları ve milli parkları ile her mevsim bambaşka güzellikler sunan adeta cennetten bir köşe olan Bolu, Ankara’ya yakın tatil yerlerinin ilk sırasını almaktadır.

Bolu’da ne yapılır?
Yedigöller Milli Parkı ve Abant Gölü başta olmak üzere büyüleyici tabiat parkları ile kış aylarında tamamen dolan yine başta Kartalkaya Kayak Merkezi olmak üzere kayak merkezleriyle, dünyaca ünlü yöresel lezzetleriyle ve binlerce yıllık tarihi hazineleriyle, Bolu’da herkes için yapılacak bir aktivite mevcuttur.
Ayrıca tüm dünyadan fotoğrafçıları ağırlayan, el değmemiş bakir güzelliklere sahip bu doğanın harika manzaralarını kendi objektifinizden de görüntülemeniz mümkündür.
Bolu’da Gezilecek Yerler
Bolu tatiliniz boyunca keyifle gezip görebileceğiniz ve de gezerken hoşça vakit geçirebileceğiniz en popüler yerler arasında, Yedigöller Milli Parkı, Atatürk Orman Parkı, Abant Tabiat Parkı, Karagöl Tabiat Parkı, Beşpınarlar Tabiat Parkı, Aladağ Yaylaları, At Yaylası, Akkaya Travertenleri, Kartalkaya Kayak Merkezi, Yukarı Taşhan, Yıldırım Bayezid Hamamı, Karacasu Kaplıcaları yer almaktadır.
Bolu il sınırları içerisinde bulunan Yedi Göller Milli Parkında, Büyükgöl, Küçükgöl, Deringöl, Seringöl, Nazlıgöl, Sazlıgöl, İncegöl bölgeye de adını veren 7 adet göl bulunmaktadır. Yeşilin, sarının, kahverenginin ve kızılın her tonun hakim olduğu, tertemiz havasıyla beraber ağaçların arasından sızan güneş ışığıyla ortaya çıkan büyülü manzarasıyla adeta bizi mest eden bu eşsiz doğa harikası olan Yedi Göller Milli Parkı’nda bol bol fotoğraf çekebilir, çeşitli doğa sporları yapabilir, Kamp alanlarında çadır kurabilir, Piknik alanlarında piknik yapabilir yine piknik ve göl çevresinde bulunan restoranlarda keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Yedi Göller Milli Parkı girişi ücretli olup en son fiyatlar aşağıdaki gibidir;
- Öğrenci 5,5 ₺,
- Yetişkin araçsız 11 ₺,
- Araç(otomobil) 33₺,
- Motorsiklet 22₺
- Minibüs 99 ₺
- 1 Ünite Çadır Günlük 60 ₺
- 1 Ünite Karavan Günlük 70₺
Yedigöller Giriş – Çıkış Saatleri
- Giriş saati 08.30
- Çıkış saati 20.00
Bolu merkezde ise, tarihi Bolu Hükümet Konağı, Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi, Bolu Kent Müzesi, Yıldırım Beyazıt Camii, gezip görebileceğiniz yerler arasındadır.
Bolu’da Ne Yenir?
Bolu’ya özgü birçok yöresel lezzet bulunmakta olup, Köroğlu Kebabı, Mengen Pilavı, Bolu Köftesi, Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, Kabaklı Gözleme, Kıbrısçık Pilavı, Keşli Cevizli Erişte, Mengen Kuzu Güveç, Kabak Hoşafı, Kara Kabak Tatlısı, Saray Helvası, Bolu Beyi Tatlısı ve Uğut Tatlısı mutlaka gelmişken denemeniz gereken lezzetlerdir.
Bolu’dan ne alınır?
Tatil dönüşü sevdiklerinize hediye edebileceğiniz ya da kendiniz için satın alabileceğiniz yöreye özgü bakır ürünlerini, iğne oyası ile yapılmış el ürünlerini, Gerede’nin kemerlerini, deri ürünleriyle beraber Yöresel lezzetlerden Saray helvasını, Kozalak Reçelini ve Çam balını öneririz.
2. Abant
Özellikle bahar ve kış mevsimlerinde harika manzaralara sahip Abant, 227 km. ve 2 saat 30 dakikalık mesafesi ile Ankara’ya yakın tatil yerlerinden biridir. Doğayla buluşmak veya güne nefis bir göl manzarası ile başlamak isteyenler için, hafta sonu ya da tatilinizin başlangıç rotası olarak değerlendirebilirsiniz.

Ayrıca burada kaldığınız süre boyunca yine Bolu’ya bağlı olan ve gezip görebileceğinizin haricinde şifalı sulara sahip kaplıcaları, kayak merkezleri, tarihi yerleri ile fotoğrafçılar için harika manzaralara sahip Mudurnu, Gölcük, Beypazarı, Kartalkaya, Akkaya Travertenleri gibi yakın rotalara günübirlik geziler yaparak tatilinizi dolu dolu bir programa dönüştürebilirsiniz.
Bolu Abant Gölü Tabiat Parkı girişi ücretli olup en son fiyatlar aşağıdaki gibidir;
- Öğrenci 5,5 ₺,
- Yetişkin araçsız 11 ₺,
- Araç(otomobil) 33₺,
- Motorsiklet 22₺
- Minibüs 99 ₺
- 1 Ünite Çadır Günlük 60 ₺
- 1 Ünite Karavan Günlük 70₺
Bolu Abant Gölü Tabiat Parkı Giriş – Çıkış Saatleri
- Giriş saati 08.30
- Çıkış saati 20.00
Abant’ta ne yapılır?
Abant küçük bir yer olmasına karşın sahip olduğu yaban doğal hayatı ile bizlere birçok aktivite sunmaktadır. Abant gölü çevresindeki restoranlarda gününüze harika bir manzara eşliğinde kahvaltı ile başlamanız mümkündür. Hatta size başka bir seçenek olarak göl manzaralı piknik alanlarında kahvaltı için piknik bile yapabileceğinizi söyleyebiliriz.
Ayrıca isteyen misafirler için tabiat parkının içinde bisiklet kiralama noktaları da bulunmakta olup ister tek başınıza isterseniz grupla birlikte bisiklet turlarına çıkabilir, faytonla veya at binerek göl çevresini de gezebilirsiniz. Bunların yanı sıra göl kenarında balık tutmanızda mümkündür.
Abant gezilecek yerler
Sarıçam, Meşe ve Kayın gibi çok sayıda ağaç türleri ve doğal ortamdaki sayısız hayvanları, gölleri ile Abant Tabiat Parkı, Abant Gölü, Abant Tabiat Müzesi (girişi ücretsiz), Abant Köy Pazarını da gezebilirsiniz. Yakın çevrede gezilebilecek birçok yer olduğunu da tekrar hatırlatarak isteriz.
Abant’ta ne yenir?
Abant’a gelmişken denemenizi tavsiye edeceğimiz Güveçte Benekli Alabalık, Mangalda Sucuk, Kaşarlı Alabalık, Bıldırcın Izgara, Abant Kebabı, Kuzugöbeği Mantarı Dolması, Kaşarlı Domates Çorbası, Çantıklı Pide, Abantın ormanlarından özenle toplanan yaprakları ile yapılmış Kaldırık Dolması, üzeri Saray helvası ve Çikolata ile servis edilen Bolubeyi Tatlısı.
Abant’dan ne alınır?
Bolu’ya bağlı olan Abant’tan, Bolu Esintisi kolonyası, yine meşhur Bolu çikolatası, Kozalak reçeli, Çam balı, geçmişten günümüze gelen pek çok yöresel ürün ve el sanatlarını tavsiye edebiliriz. Ayrıca her zevke ve bütçeye uygun ürünler bulabileceğinizi de belirtmek isteriz.
3. Beypazarı
Sadece Ankaralılar için değil çevresindeki tüm iller için popülerliği günden güne artan Beypazarı Ankara’dan sadece 1,10 dakikalık mesafede 98 km uzaklıktadır. Yakınlığı nedeni ile gerek hafta sonları, gerekse kısa süreli tatilleriniz için uygun bir rotadır.

Tarih boyunca pek çok medeniyetlere ev sahipliği yapan bu güzel ilçemiz tarihi evleri, doğal güzellikleri ve farklı kültürlerin izlerini taşıyan hanları, sokakları çarşıları ve müzeleri ile dolu dolu gezebileceğiniz bir rotadır. Ayrıca misafirperver ve cömert halkıyla da dikkat çektiğini söylemeden geçemeyeceğiz.
Ankara’nın şirin ve sevimli ilçesi olan Beypazarı’nda, Anadolu’nun kültürü ile harmanlanmış tarihi yansımaların yanı sıra zengin mutfağı, doğal güzellikleri, mimari dokusu, konakları ve birbirinden güzel el sanatları ile görebileceğiniz, hissedebileceğiniz yerler bulunmaktadır.
Beypazarı’nda ne yapılır?
Osmanlılardan kalma tarihi evleri, binaları, restore edilmiş eski mahalleleri, hala faaliyette olan200 yıllık tarihi çarşısı, yöreye özgü işçiliği ile meşhur gümüş eserlerin bulunduğu gümüşçüler çarşısı, doğal tabiat parkı ve birbirinden ilginç vadileri ile beraber yöresel tatları da dahil olmak üzere Beypazarı’nda yapılacak bir çok şey bulunmaktadır.
Ayrıca uzun tatilleriniz için değerlendirebileceğiniz günübirlik yakın çevresinde olan Eskişehir’e de gidip gezebilirsiniz. (158 km- 2,5 saat)
Beypazarı gezilecek yerler
Beypazarı gezinizde mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında;
Beypazarı Evleri, Alaaddin Sokak, Halk Evi, İmaret Meydanı ve El Sanatları Meslekleri Dükkanları, Yaşayan Müze, Boğazkesen Kümbeti, Tarihi Suluhan Kervansarayı Nasuh Paşa Hanı, Suluhan Camii, Sultan Alaaddin Camii, Rüstem Paşa Hamamı, Türk Hamam Müzesi, Tarihi Beypazarı Çarşısı, Tarihi Gümüşçüler Çarşısı, Kent Tarihi Müzesi, Eğriova Tabiat Parkı, İnözü Vadisi, Beypazarı Hıdırlık Tepesi, Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, Tekke Dağı Milli Parkı, Kirmir Çayı ve Gönen Vadisi, Anadolu Açık Hava Müzesi – Yaşayan Köy Müzesi, Kurşunlu Camii, Taş Mektep, Akşemsettin Camii, İncili Camii, ve Yediler Türbesi yer almaktadır.
Beypazarı’nda ne yenir?
Mutlaka Suluhan Nasuh Paşa Hanı’nın bahçesinde bulunan birbirinden lezzetli yöresel yemekleri deneyimlemenizi tavsiye ederiz. Yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüzde hala tarihi dokusunu koruyan hanın içerisinde çarşısı, çeşitli dükkanlar ve hatta odalara ev sahipliği de yapan Suluhan Nasuh Paşa Hanı’nın bahçesindeki restoranda otantik ve keyifli bir yemek yiyebileceğinizi hatırlatmak isteriz.
El Yapımı Tarhanası, Taş fırınlarda pişen ve toprak kaplarda servis edilen Beypazarı Güveci, Beypazarı Yaprak Sarma, 80 Katlı Baklavası, Beypazarı Cevizli Sucuk, Beypazarı Kurusu ve Havuç Lokumu tatmanız gereken lezzetler arasında yer almaktadır.
Beypazarı’ndan ne alınır?
Çarşısında ve sokaklarında kurulmuş tezgahlarda bulabileceğiniz yöreye ait bir çok el emeği göz nuru ürünler bulunmaktadır. Yiyecekten hediyelik eşyaya, doğal ürünlerden kıyafet ve takı eşyalarına kadar her şeyi bulabilmeniz mümkündür.
Ayrıca semtlerine göre Çarşamba, Cuma ve Cumartesi kurulan semt pazarlarından da organik alışverişler yapabilirsiniz. Yine el yapımı lezzeti ile meşhur ince Tarhanasını, Beypazarı Kurusunu, Havuç reçeli ve yörede yetişen havuçlardan yapılmış tüm ürünler ile beraber taze ya da kurutulmuş yöresel otları bulabilmeniz mümkündür.
Bunların yanı sıra Gümüş işçiliği ile de meşhur olan Beypazarı’ndan gerek Gümüşçüler Çarşısından gerekse dükkanlarından, telkari, süs eşyaları, hediyelik eşyalar, takı ve kıyafet gibi ürünleri de tercih edebilirsiniz.
4. Akçakoca
Ankara’ya Yakın Tatil Yerleri listemizin 4.sırasını 3 saatlik mesafede olan (272 km), Düzce’nin popüler ilçelerinden biri olan Akçakoca ile devam ediyoruz.

Özellikle yaz ayları tercih edilen ilçede Plajları, Şelaleleri, Mağaraları, Tarihi Camileri, Tarihi Mahalle Evleri ile öne çıkan Akçakoca’da gezip görebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır.
Ayrıca içinde barındırdığı doğal güzellikleri, milattan önce 200’lü yıllara dayanan günümüze kadar gelmiş tarihi değerlere dayanan, yemyeşil doğası ile mavi bayraklı plajlarının olduğu Akçakoca’da dolu dolu bir tatil sizleri bekliyor olacaktır. Ankara’dan ister hafta sonu, isterseniz uzun süreli bir tatil için değerlendirebilirsiniz.
Hala bakir güzelliklere sahip, Kestane, Ihlamur, Kayın, Meşe ve Çınar ağaçları ile kaplı Akçakoca’nın gece hayatı denildiğinde önemli bir role sahip Çınar Caddesinde de yol boyunca bu ağaçları görebilmeniz mümkündür.
Akçakoca’da ne yapılır?
Tatiliniz yaz dönemine denk geliyorsa mavi bayraklı plajlarını keyifle değerlendirebilirsiniz. Birçok tarihi kalıntıların bulunduğu Akçakoca tarihe meraklılar için de harika bir rotadır. Bunların yanı sıra Fotoğraf meraklıları için de gerek halkı ve tarihi evleri ile gerekse yemyeşil bakir doğası ile bayağı ilgi çekicidir.
Bunların yanı sıra Melen Çayı’nda rafting yapabilir, 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapan Efteni Gölünde Kuş gözlemciliği ve birbirinden ilginç kareler yakalayabileceğiniz fotoğraflar çekebilir, Akçakoca’ya 10 km mesafede bulunan berrak akan suyu ve yeşillikler arasında olan
Sarı Yayla Şelalesinde doğa yürüyüşü yapabilir ya da yine Akçakoca’dan 3 km uzaklıkta olan Ahmet Dede Türbesinde yer alan Cumaayanı’nda Piknik yapıp derenin yanında keyif kahvenizi huzurla yudumlayabilirsiniz.
Akçakoca gezilecek yerler
Düzce’nin şirin ilçesi Akçakoca tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken pek çok lokasyon bulunmaktadır.
Bunların başında Fakıllı Mağarası, Aktaş Şelalesi, Akçakoca Ceneviz Kalesi ve Mesire alanı, Kadınlar Plajı, Kurugöl Kanyonu, Hemşin Köyü Camii, 100 yıllık tarihe sahip Mehmet Arif Köşkü, Akçakoca Mahalle Evleri, Akçakoca merkezde bulunan Akça Koca Bey ve Konur Alp Heykelleri, Konuralp Müzesi, Akçakoca Merkez Camii, Orhan Gazi İlkokulu ( Rıfat Ilgaz’ın öğretmenlik yaptığı okul) Arabacı Köyü, Melen Çayı, Efteni Gölü, Evliya Camii, Bekir Özkök Kültür Evi, Karaburun Plajı yer almaktadır.
Akçakoca’da ne yenir?
Çok sayıda tadılması gereken yöresel lezzetlerin bulunduğu hatta bazılarının coğrafi işaret almış tescilli ürünlerin de bulunduğu Akçakoca’dan bunları tatmadan dönmemenizi tavsiye ederiz.
Mutlaka tadılması gereken lezzetleri Mancarlı Pide, İsli Balık, Melengücceği Tatlısı, Çerkez Tavuğu, Mamalika, Kiremitte Palamut, Bazlama, Sebzeli Kaygana, Hamsili Börek Kestane Balı, Fındıklı Tahin Helvası, Akçakoca Sarı Fındığı, Höşmerim ve Laz böreği ilk aklımıza gelenlerdendir.
Akçakoca’dan ne alınır?
Tabi ki ilk sırayı diğer fındık ürünlerinden lezzeti ve epey sarı renkli olması sebebiyle farklı olan Akçakoca Sarı Fındığı diyoruz. Yine kendiniz için veya sevdiklerinize Akçakoca’dan Tütün Kolonyası, Kestane Balı, Konuralp Pirinci, Düzce Şırası, Şeker Kamışı Pekmezi, Fındıklı Tahin Helvası ve Kestane Kabağını alabilirsiniz.
5. Göynük
Ankara’ya Yakın Tatil Yerleri listemize yine Bolu’nun ilçesi olan ve Ankara’ya 3 saatlik mesafede ve 232km olan Göynük ile devam ediyoruz.

Göynük Türkiye’nin ilk Citta Slow yani sakin şehir unvanını almış bir beldemizdir. Tarihi sokakları ve konakları ile öne çıkan tipik Osmanlı kasabası diyebileceğimiz Göynük aynı zamanda sit alanı ilan edilmiş olup koruma altına alınmış olduğunu ifade etmek isteriz.
Batı Karadeniz kültürü ile de karşılaşacağınız ayrıca Camileri, Türbeleri, Tarihi Konutları, Çeşme, Hamam, Kule ve gölleri ile Göynükte ilginizi çekecek birçok şey bulunmaktadır.
Göynük’te ne yapılır?
Sahip olduğu huzur verici doğal güzellikleri ile tarihi sokaklarını ve evlerini gezip, yöreye özgü el işi ve yöresel ürünlerin bulunduğu Çarşısını gezip alışveriş yapabilirsiniz.
Göynük gezilecek yerler
Göynük, küçük bir yüzölçümüne sahip olmasına rağmen bizlere gezip görebileceğimiz pek çok yer sunmaktadır.
Göynük Çarşısı, Zafer Kulesi, Anıt Ağaç, Göynük Açık Hava Müzesi, Akşemseddin Hazretleri Türbesi, Akşemseddinoğlu Konağı, Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı, Çınarlar Köprüsü, Gürcüler Konağı Müzesi, Müderrisler Konağı ve Postacılar Konağı gezebileceğiniz yerlerden bazılarıdır.
Ayrıca doğaseverler için, kamp yapabileceğiniz ve piknik alanları, yürüyüş yolları ile tabiat parkına dönüştürülmüş Çubuk Gölü’nü tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra Çayköy Göleti, Sünnet Gölü Tabiat Parkı, Sülüklü Göl, Abant Gölü ve Tabiat Parkı, Babas Kaplıcası ile 30 km mesafede olan Taraklı’yı da gezip görmenizi, listenize eklemenizi tavsiye ederiz.
Göynük’te ne yenir?
Tarihi Çınaraltı çay bahçesinde keyif kahvenizi yudumlayabilir, Sünnet Gölü kıyısındaki lokantalarda Alabalık yiyebilir ya da yöresel tatlar için Paşazade restaurant’ı ziyaret edebilirsiniz.
Mutlaka tatmadan gelmemenizi tavsiye edeceğimiz lezzetlerden bazıları ise, Meşhur cevizli Kaşık Sapı Mantısı, Güveç’te Kanlıca Mantarı, Güveç’te Etli Yaprak Sarması, Tahinli Pide, Keşli Cevizli Erişte, Düğün Çorbası, Oklava Baklavası’dır.
Göynük’ten ne alınır?
Ekonomik ve güzel ürünlerin bulunduğu Göynük Çarşısından Cevizi, Keş Peyniri ve Kuru Fasulyesi ile her türlü kuru bakliyatı doğal olması sebebiyle kesinlikle almanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca yöreye özgü çimlenmiş buğdaydan yapılan marmelatı Uğut da ilgi çekici bir doğal lezzettir. Aynı zamanda pek çok hastalığa şifa olduğu söylenen Uğut’un açıldıktan kısa bir süre sonra bozulacağını hatırlatır, çok bekletmeden tüketmenizi öneririz. Akşemddin Türbesinin bulunduğu meydanın içinde, çok sayıda bulunan tezgahlar ile geniş bir çarşı olan bu yerden yöresel ahşap ve kumaş ürünleri de alabilirsiniz. Yine otantik dükkanlarından el işi işlemeler, kilimler, bakır ve deri ürünler alabilirsiniz.
6. Kızılcahamam
Bir günlük veya günübirlik gibi kısa tatillerinizi, 80 km mesafedeki Kızılcahamam’da çok güzel değerlendirebilirsiniz.

Kızılcahamam, başta şifalı suları ve çam ormanları olmak üzere doğal, tarihi ve kültürel yapısı itibariyle mutlaka gezilip görülmesi gereken bir bölgedir. Aynı zamanda Bolu, Çankırı ve Karabük sınırlarına yakın bulunması da, burada yapacağınız uzun süreli tatilinizde bu bölgelere günübirlik seyahat avantajı sunuyor.
Kızılcahamam’da ne yapılır?
Burada görecek birçok yer ve yapılabilecek birçok aktivite bulunmakta olduğunu söyleyebiliriz. Yoğun iş stresi ve şehir gürültüsünden bunalanlar için ise sakinliği, doğası ile ideal bir yerdir. Kısacası eğer burayı henüz görmediyseniz muhakkak Ankara’ya Yakın Tatil Yerleri listenize eklemenizi tavsiye ederiz.
Başta burada yapabileceğiniz en iyi aktivite olarak, mineral açısından zengin Türkiye’nin en iyi termal şifa içeren sularından faydalanmanızı öneririz.
Ayrıca tarihle ilgilenenler için, kültürel jeosit yani mağara, harabe, ören yeri, yerleşim yeri, kilise gibi tarihi kalıntıları da gezebilmeniz mümkündür. Bunların yanı sıra jeolojik oluşumlar sonucu silisleşmiş ağaç fosillerinden oluşan fosil ormanlarını da görmenizi tavsiye ederiz.
Kızılcahamam gezilecek yerler
Soğuksu Milli Parkı, Çamlıdere Aluçdağı Tabiat Parkı, Kızılcahamam Kaplıcaları, Abacı Peri Bacaları, Alicin Manastırı, Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi, Kızılcahamam Jeopark Müzesi, Mahkeme Ağacin Köyü ve Mahkemeağacin Yeraltı Kültürel Jeositi, Ağsar Kalesi, Pazar Köyü, Başköy Kalesi, Kırmızı Ebe ve Oruç Gazi Türbeleri Kızılcahamam da gezilecek yerlerden birkaçıdır. Ayrıca 2 saatlik mesafede bulunan (148 km) Nallıhan Kuş Cenneti’ni de görmenizi tavsiye ederiz.
Kızılcahamam’da ne yenir?
Şehir merkezinde bulunan ve yöresel yemekler yapan ufak lokantalarda buraya özgü yemekleri deneyimleyebilirsiniz. Kızılcahamam’da yetiştirilen çeltik (pirinç) ile yörede sebzeli, tavuklu ve etli gibi birçok pilav çeşidi buraya özgü yapılmaktadır. Keza pirincin haricinde bulgur pilavı da çok çeşitli pişirilmektedir.
Buradan ayrılmadan tadına bakmanızı tavsiye edeceğimiz yemeklerden, Testi Kebabı ve Pilavı(Kapama), Kuyu Kebabı (Büryan), Toyga Çorbası, Kül Çöreği, Öllüğün Körüğü, Böde, Mancar Sarması, Balık Şiş, Soğanlı Tirit, Söğşü, Ekmek Aşı, Ekmek Balığı, Sübüre, Höşmerim ve Ev Baklavasını sayabiliriz.
Kızılcahamam’dan ne alınır?
Çarşı, Pazar ve dükkanlarında bulabileceğiniz yöreye özgü iğne oyalı örtüler, el emeği danteller ve bunun gibi daha bir çok el işi ürünler gerek kendinize gerekse sevdiklerinize alabileceğiniz seçeneklerdir.
Bu arada başta balı olmak üzere Peynir, Tereyağı, Sucuk, Kekik Reçeli, Çam Reçeli, Çam Kolonyası Çam aromalı Türk Kahvesi gibi tamamen organik ürünlerde bulmanız mümkündür.
7. Safranbolu
Safranbolu, Karabük ilinin turistik bir ilçesidir. Ev örneklerine, Beypazarı, Göynük, Araklı, Odunpazarı gibi Türkiye‘nin birçok yerinde rastlanan Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan, tarihî Safranbolu evleri ile ünlü olan şehir, bu özelliği sayesinde 17 Aralık 1994 tarihinden beri Türkiye’ de Dünya Miras Listesi’nde yer alan 9 kültürel varlıktan biridir.

İsmini bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alan Safranbolu, Ankara ile arasında 2,5 saatlik bir mesafe olması sebebiyle Ankara’ya Yakın Tatil Yerleri listemizde başlarda yer almaktadır.
Safranbolu’da ne yapılır?
Her köşesinde konakların bulunduğu, yüzlerce yıllık tarihe sahip yapılarla süslü sokakları ile adeta bir açık hava müzesini andıran Safranbolu’da tarih, kültür, fotoğrafçılık, alışveriş, yöresel tatlar ve daha fazlasıyla her ilgi alanına hitap etmektedir.
Ayrıca bu tarihi müze kentte, Cinci Han’da közde yapılmış Türk kahvenizi keyifle yudumlayabilir ya da Safranbolu Lokum Evinde hem yörenin leziz lokumunun tarihini anlatan slayt gösterisini keyif ile seyredebilir hem de bir yandan bu lezzetleri tadabilirsiniz.
Yine Safranbolu tatiliniz süresince buraya yakın Amasra, Aladağ, Gölcük, Bolu Abant Gölü’ne de geziler yapabilirsiniz.
Safranbolu gezilecek yerler
Kent Tarihi Müzesi nam-ı diğer Hükümet Konağı, Safranbolu Evleri, Hıdırlık Tepesi, Cinci Han, Kaymakamlar Gezi Evi, Yemeniciler Çarşısı Arastası, Safranbolu Demirciler Çarşısı, Safranbolu Kalesi, Kristal Teras, Tokatlı Kanyonu, İncekaya Su Kemeri, Yörük Köyü, Şeker Kanyonu, Bulak Mencilis
Mağarası, Keltepe Zirvesi, Keltepe Kayak Merkezi, Safranbolu Çikolata Müzesi, Yazıköy, Tarihi Cinci Hamamı, Tepetaklak Konak, Sorgun Yaylası, Safranbolu Tarihi Saat Kulesi, Sipahioğlu Konağı,
Sarıçiçek Yaylası ve Göleti, Safranbolu Kahve Müzesi, Eğriova Göleti, Sırçalı Kanyonu, Safranpark Alışveriş Merkezi, Baklabostan Şelalesi, Baklabostan Tabiat Parkı, Havuzlu Asmazlar Konağı, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Çetiören Mesire Alanı, Safran Tarlaları, Safranbolu Kent Ormanı, Çitdere Tabiat Koruma Alanı, Safranbolu Lütfiye Camii, Safranbolu Tabakhane Müzesi, Çamtarla Mesire Alanı,
Karabük Şehir Parkı, İzzet Mehmet Paşa Camii, Karabük Kent Ormanı, Çamlık Tabiat Parkı, Evlilik Ormanı, Yazıköy Su Değirmeni, Anadolu Minyatür Saat Kuleleri Müzesi gezip göreceğiniz yerler listesidir.
Safranbolu’da ne yenir?
Hamur işleri konusunda başarısını kanıtlamış olan Safranbolu’da başta yöreye özgü Piruhi Mantısı olmak üzere diğer hamur işlerini ve yöresel tatları yiyebileceğiniz eski çarşıda bulunan Safran Sofrası’nı tavsiye edebiliriz.
Ayrıca Kuyu Kebabı, Safranlı Pilav, Cimitli veya Cimitsiz Simit, Kuyu Kebabı, Cevizli Yayım, Bağlar Gazozu, Safranbolu Baklavası, Tereyağlı Uzun Pakya Fasulye, Safranlı Zerde, Kiren Şerbeti ve Safranlı Lokum da tatmanız gereken lezzetler arasında yer almaktadır.
Safranbolu’dan ne alınır?
Safranbolu, hediyelik eşya ve alışveriş konusunda geniş seçeneklere sahiptir. Şehir merkezindeki dükkanlardan veya yine merkezde bulunan Safranbolu Çarşısından alışverişinizi güvenle yapabilirsiniz.
Demirciler çarşısından her türlü metal, demir ve bakırdan yapılmış kapı tokmakları, Cezve, Tepsi, Buhurdanlık ve ilginç Anahtarlıklar gibi hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.
Lonca Çarşısı bir diğer adıyla Yemeniciler Arastası olan çarşıdan el emeği göz nuru işlemeliyemeniler, halılar, danteller ve işlemeli deri ayakkabılar gibi birçok ürün bulabilirsiniz.
Geleneksel mimarisiyle birebir yapılmış maket Safranbolu evleri (lambalı olanları da var), meşhur Safranı, Meşhur Safranbolu Lokumları ki burada İmren Lokumlarını tavsiye ederiz, Safran Çiçeçiği Kolonyası, Kiraz Çiçeği Kolonyası ve kozmetik ürünler de alabilmeniz mümkündür.
8. Eskişehir
Ankara ile Eskişehir arası 235 km.’lik kısa mesafe nedeni ile yaklaşık 3 saatte ulaşabileceğiniz, sadece gündüzleri değil geceleri de canlı ve hareketli, ’Yaşayan Gençlik Şehri’, Eskişehir’de Ankara’ya Yakın Tatil Yerleri listemizin en güzel rotalarından biridir.

Eskişehir’de bulunan Üniversitelerde okuyan öğrencilerin gençlik enerjilerini kattığı, belediyesi sayesinde temizliği başta olmak üzere, sanat, tarih ve eğlence ile dolu anlar yaşayacağınız kentte gezip görebileceğiniz sayısız yer bulunmaktadır.
Denizi olmayan Eskişehir’e, Kent Park içine, Porsuk Çayı üzerinde yaptırılan 350 metre uzunluğunda ve Ayvalık’ın harika plajlarından 400 ton kum getirilerek yapılan yapay bir plaja da sahiptir.
Eskişehir’de ne yapılır?
Şehir içinde bulunan termal otellerde şehrin şifalı sularından faydalanabilir, tarihten kalan konaklarını, sokaklarını gezebilir, meşhur Çi Böreğini tadabilir, birçok müze ve tabiat parklarını gezebilir, Porsuk çayında gondol sefası yapabilir, Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkında ise çocuklar gibi eğlenebilir, akşamları ise gençlerin sokaklardaki canlı müzik performansları ile dans edip harika ses ve müzikleri dinleyebilirsiniz.
Eskişehir gezilecek yerler
Şehrin girişinde bulunan Eskişehir Havacılık Müzesini, Türkiye’nin ilk yerli imalatı olan ‘Devrim’ arabasını görebileceğiniz Türasaş Devrim Arabaları Müzesi, Odunpazarı belediyesinin restorasyon çalışmaları sonucu şehre ayrı bir güzellik katan “Eski Odun pazarı Evleri ”, 1525 yılı yapımlı “Kurşunlu Camii ve Külliyesini ve içinde bulunan Cam Müzesi, Lüle Taşı Müzesi ve Ebru Sanatı Merkezi,
Dünyanın birkaç bölgesi harici Türkiye’ de ağırlıklı olarak sadece Eskişehir’ in çevre kırsal yerleşim bölgelerinden elde edilebilen ve işlenmesi ile Eskişehir’in önde gelen el sanatlarını oluşturan Lületaşı Atölyeleri ve satış dükkânlarının bulunduğu otantik “Atlıhan Çarşısı”, Türkiye’de ilk yapılan ve 100’ e yakın eserin sergilendiği “Balmumu Heykel Müzesini’’, dalar mevkiinde bulunan Porsuk Çayı’nda Gondol gezisi veya Bot Turu.
Sazova mevkiine yapılan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nı ve içerisinde bulunan Kristof Kolomb’ un Amerika Kıtasını keşfettiği zaman kullandığı ‘Santa Maria’ isimli kalyon tipi geminin bir örneğini, Masal Şatosu, Akvaryumu, Hayvanat Bahçesi, Eti Sualtı Müzesi, Sabancı Uzay Evini,
İçindeki göleti, 350 mt’ lik yüzme parkuru, kum plajı, açık – kapalı yüzme havuzları ve kafeteryaları ile tamamlandığında tematik ve Avrupa’nın en büyük parklarından biri olan “Kent Park” ı, Şehrin sevgi ve aşk şehri olduğunu simgelemek için Porsuk çayı üzerinde, romantik atmosferli, güzel bahçeli nehir adasında söğüt ağaçları altında köprüler, banklar ve patikaların bulunduğu Şehr-i Aşk Adası’nı,
Şelale Parkı, Eskişehir Kurtluş Müzesini, Haller Gençlik Merkezi’ni, Arasta Çarşısı’nı, Gürleyik Şelalesini, Odunpazarı Modern Müze’sini, Eskişehir Hayvanat Bahçesi’ni, Doktorlar Caddesi’ni, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesini, Eğitim Karikatürleri Müzesi’ni, Esminyatürk – Türk Dünyası Şaheserleri Parkı’nı, Eskişehir Hamamları’nı, Reşadiye Camii’ni ve şehre 80 km mesafede olan Yazlıköy’de bulunan Midas Anıtı’nı listenize ekleyebilirsiniz.
Ayrıca Uğur Mumcu Parkı’nda mermer kaide üstünde ve özel cam fanus içinde sergilenen Rahmetli Gazeteci Uğur Mumcu’nun içinde maalesef can verdiği kendi aracı da ilginizi çekebilir.
Eskişehir’de ne yenir?
Birbirinden ilginç yöresel lezzetlerin başında meşhur Çi Böreği gelmektedir. Balaban Kebabı, Kuzu Sorpa, Met Helva, Göbete (Tatar Böreği), Yufkalı Büryan, Kıygaşa, Cevizli ve Haşhaşlı Ekmek, Leblebi Kurabiyesi, Bozası, Bamya Çorbası, Sorba Çorbası, Tavşan Güveci, Kavurmalı Böreği, Haşhaşlı Lokumu, Acı Gıcı Sarması, Paca, Kelem Dolması, Köfteli Nohutlu Bıt Bıt Çorbası, Muska Baklavası, Ağzı Açık, Tabak Börek tadabileceğiniz lezzetlerdir.
Eskişehir’den ne alınır?
Lületaşından yapılmış aksesuar ve takılar, Sorkun köyünden Sorkun Çömleği, Kurşunlu Külliyesinden Cam objeler, el işleri, yöreye özgü lezzetlerden met helvası, nuga helvası, leblebi tozu ve kurabiyesi alabileceğiniz ürünler arasında yer almaktadır.
9. Çorum
Ankara ile Çorum arası 242 km.’lik kısa mesafe nedeni ile yaklaşık 3 saatte ulaşabileceğiniz Çorum, Ankara’ya Yakın Tatil Yerleri listemizin bir sonraki rotasıdır.

Yine hem kısa hem uzun süreli tatillerinizde değerlendirebileceğiniz bir destinasyon olup çevresindeki yakın olan Çankırı, Samsun, Sinop, Kastamonu ve Yozgat illerine de günübirlik geziler düzenleyerek tatilinizi daha zengin ve verimli hale getirebilirsiniz.
Milattan Önce 17. İle 13. Yüzyıllar arasında Hitit İmparatorluğunun başkentliğini yapmış Çorum, Anadolu tarihi için ne kadar önemliyse insanlık tarihi içinde bir o kadar önemlidir. En az Mısır Medeniyeti kadar önemli olan şehir, bünyesinde birçok kültürel değer taşımaktadır.
Çorum’da ne yapılır?
Hattuşa ve Alacahöyük tarihi yerleşim yerindeki, tarihi eserler ile kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan kalıntılarıyla tarihe ve arkeoloji meraklılarına çok şey ifade edebileceğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda doğal açıdan birçok güzelliğe sahip olduğunu gezip göreceğiniz birçok yer bulunduğunu belirtebiliriz.
İlgilenenler için Kızılırmak Havzasında Bisiklet Parkurlarının bulunduğunu ve Osmancık Kunduz Ormanlarında jeep safari yapabileceğinizi de hatırlatmak isteriz. Bunların yanı sıra yöresel tatları ile de meşhur olan ve Çorum’un gezilecek yerlerine gelin bakalım.
Çorum gezilecek yerler
Çorum’da gezilecek yerlerin başında 1986 yılında Unesco Dünya Mirasları listesine dahil edilen Hattuşa Antik Kenti ve Alacahöyük Müze, Ören yeri gelmektedir. Ardında gezilecek yerler olarak,
Hattuşa-Boğazkale, Ortaköy İncesu Kanyonu, Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı, Laçin Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı, Muradi Rabi Ulu Camii, Çorum Saat Kulesi, Şapinuva Ören Yeri, Koyunbaba Köprüsü, Hitit Yolu, Çorum Müzesi, Çorum Kalesi, Hıdırlık Camii ve Türbesi, Sıklık Tabiat Parkı, İskilip Kalesi, İskilip Kaya Mezarı, Kargı Yaylası, Ali Paşa Hamamı, Paşa Hamamı, Güpür Hamamı, Çavuş Hamamı, Deri Hamamı, Pir Baba Parkı, Gölpınar Hitit Barajı, Obruk Barajı, Osmancık Kandiber Kalesi, Boğazköy Müzesi, Çatak Tabiat Parkı, Veli Paşa Hanı, Elvan Çelebi Camii ve Türbesi, İskilip Yaylaları, Osmancık İmaret Camii, Osmancık Başpınar Karaca Yaylası, Hacı Hamza Kalesi, Gerdek Kaya Mezarı, Baltacı Ahmet Paşa Çeşmesi, Hüseyin Gazi Külliyesi, Karayanık Şelalesi, Kızılcaoluk Şelalesi bulunmaktadır.
Çorum’da ne yenir?
Çorum mutfağına ait özel lezzetler olarak, Sırık Kebabı, Hingal Mantısı, İskilip Dolması, Kuzu Tandır, Çorum Köftesi, Çatal Aşı, Söbelek Dolması, Yırtma Aşı, Keşkek, Pastırmalı Madımak, Tel Tel, Çorum Sıkma Baklava tatmadan dönmeyin dediğimiz lezzetlerdir.
Çorum’dan ne alınır?
Tabi ki leblebisi ile meşhur Çorum’un Leblebi çeşitlerini ilk sırada tavsiye etmekteyiz. Bunun yanı sıra yine buranın meşhur cevizini, Osmancık pirincini, Kargı çevresinde yapılan tulum peynirini de hatırlatmak isteriz.
Kendiniz ve sevdikleriniz için alabileceğiniz hediyelik eşyalardan ise ağaç oyma işlerini, bakır eşyalar, kilim, heybe, patik, çorap ve el örgüsü ürünlerini önerebiliriz.
10. Konya
Ankara ile Konya arası 271 km.’lik kısa mesafe nedeni ile araçla yaklaşık 3 saatte ulaşabileceğiniz ancak Ankara – Konya hızlı trenle 1 saat 50 dakika da ulaşabileceğiniz, kısa veya uzun tatillerinizde değerlendirebileceğiniz güzel bir rotadır.

Çevresinde bulunan Antalya, Eskişehir, Adana ve Mersin’e de günübirlik geziler yaparak Konya tatilinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.
Konya’da ne yapılır?
Mevlana ve Nasreddin Hoca’nın şehri olan Konya için sevgi ve hoşgörü merkezi diyebiliriz. Konya’nın kültür mirasını yakından tanıyabileceğiniz, tarihe bir yolculuk yaşayabileceğiniz, şehrin doğal güzelliklerini keşfedebileceğiniz ve tasavvuf felsefesini ruhani bir şekilde hissedebileceğiniz Konya’da yapabileceğiniz çok şey bulunmaktadır.
Bunların arasından Nasreddin Hocanın Akşehir’de bulunan her tarafı açık ama küçük demir kapısındaki koca asma kilitle bizleri türbesinde bile gülümseten Nasreddin Hoca Türbesi, yine Hoca’nın ‘’dünyanın merkezi neresidir diye sorulduğunda, benim durduğum yerdir’’ diye cevap verdiği nokta olan Dünya’nın Merkezi, Meram Bağlarında içeceğiniz çay veya kahve ile bu gezinizde bayağı keyif alabileceğiniz, ilginizi çekecek yerlerdir.
Konya gezilecek yerler
Konya’da görülmesi gereken yerler olarak, Mevlana Müzesi ve Türbesi, Alaeddin Tepesi, Karatay Müzesi, İnce Minareli Medrese, Sultan Selimiye Camii ve Külliyesi, Atatürk Evi Müzesi, Meram Bağları, Meram Dere Köprüsü, Sille Köyü, Kilistra Antik Kenti ve Kaya Mezarları, Nasreddin Hoca Türbesi, Karapınar Çölü, Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Beyşehir Gölü Milli Parkı, Yerköprü Şelalesi, İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Kyoto Japon Parkı, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 80 Binde Devri Alem Parkı, Konya Bilim Merkezi, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Aziziye Camii, Alaaddin Keykubat Camii, Sultanlar Türbesi, Konya Arkeoloji Müzesi, Sahip Ata Vakıf Müzesi, Şeytan Köprüsü, Aya Eleni Kilisesi, Eşrefoğlu Camii, Melike Hatun Çarşısı (Kadın Pazarı), Sırçalı Medrese, Mevlana Meydanı, Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi, Türk Yıldızları Parkı, Kozağaç Parkı, Kapu Camii, Konya Bedesten Çarşısı, Nasreddin Hoca Gülmece Parkı, Tuz Gölü, Konya Lale Bahçeleri, Akşehir Gölü, Zaman Müzesi, Meke Krater Gölü olarak sıralayabiliriz.
Konya’da ne yenir?
Konya’nın yöresel lezzetlerinden olan Bamya Çorbası, Etli Ekmeği, Şalgamı, Kerebici ve Cezeryesini tatmadan dönmeyin. Bunların haricinde yöresel lezzetler olarak, Bıçak arası, Tirit, Çebiç, Fırın Kebap, Sacarası, Mevlana Böreği, Arabaşı Çorbası, Etli Topalak Çorbası, Su Böreği, Batırık, Kayganayı da denemenizi tavsiye ederiz.
Konya’dan ne alınır?
Konya’dan Mevlana bibloları, takılar, kumaşlar, Mevlana şekeri, lokumları, Konya gevreği, tulum peyniri, Konya temalı magnetler, Semazen bibloları, Semazen anahtarlıklar alabileceğiniz hediyelik eşyalardır.
11. Kapadokya
Ankara’ya yakın tatil yerleri listemize Kapadokya ile devam ediyoruz. Ankara ile Kapadokya arası 331 km.’lik mesafe nedeni ile araçla yaklaşık 3,5 saatte ulaşabileceğiniz bir mesafede bulunmaktadır.

Ayrıca zamanını iyi kullanmak isteyenler ve biz orayı neden görmedik pişmanlığını yaşamak istemeyenler için, yılın dört mevsiminde de gidilebilecek bir rotadır. Bunların yanı sıra Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine de komşu olması tatilinizde buraları da günübirlik gezip göreceğiniz anlamına da gelir. Kısacası Kapadokya uzun soluklu tatillerinizde daha verimli değerlendirebileceğiniz bir bölgedir.
Doğası, Tarihi, Efsaneleri, Sanatı, Kültürü, Eğlencesi ve Romantizmi ile Kapadokya için kendine has, büyülü bir dünya diyebiliriz. Burada attığınız her adımda mutlaka görmeniz gereken ve sizi mest edecek yerler bulunmakta olduğunu da belirtmek isteriz.
Kapadokya’da ne yapılır?
İlginç yeraltı şehirleri, doğal kaya oluşumları ve olağanüstü manzarasıyla adeta peri masallarından çıkmış gibi duran Kapadokya’da, peribacalarını, doğa gezileri, at safarileri ve fotoğrafçılık turlarıyla da keşfe çıkabileceğiniz deyim yerindeyse dolu dolu bir tatil sizleri bekliyor diyebiliriz.
Romantizmi sevenlerden, adrenalin tutkunları için ilgi odağı olan sıcak hava balonu turları, Vadi, Kilise ve daha pek çok yapıyı, yürüyüş parkurlarına katılarak keşfedecek olan macera tutkunlarına, gördüğü her manzarayı karelemek isteyen fotoğraf tutkunlarına kadar kısacası Kapadokya’da her kesime hitap eden bir aktivite bulunmaktadır.
Kapadokya’yı anlatmak için kelimelerin kifayetsiz kaldığı bu noktada söyleyebileceğimiz ‘’Anlatılmaz, Yaşanır’’ olacaktır.
Kapadokya gezilecek yerler
Tatilinizi daha rahat planlayıp organize edebilmeniz için bölgeyi sahip olduğu 5 büyük belde olarak katagorize ettik. Bu şekilde gezip görebileceğiniz yerleri daha rahat organize edebilirsiniz. Bu arada konaklamanızı yapacağınız bölgeyi de geldiğiniz veya ayrılacağınız gün değerlendirmeniz daha verimli olacaktır.
Göreme gezilecek yerler
Göreme Açık Hava Müzesi, Kızlar ve Erkekler Manastırı, St.Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Şapeli, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise, Tokalı Kilise, Aşıklar Vadisi (diğer isimleri Bağlıdere vadisi ve Aşk vadisidir), Aşıklar Tepesi
Ürgüp gezilecek yerler
Asmalı Konak, Gomeda Vadisi, Temenni Tepesi, Ürgüp Müzesi, Üç Güzeller, Mustafa Paşa Köyü, Mehmet Şakirpaşa Medresesi, St.Nikolaos Kilisesi, Konstantin Helena Kilisesi, Aziz Vasilyos Kilisesi, Aziz Basil Şapeli, Saklı Vadi, Kapadokya Sanat Tarihi Müzesi, Maraşoğlu Köprüsü
Ortahisar gezilecek yerler
Ortahisar Kalesi, Ortahisar Etnografya Müzesi
Uçhisar gezilecek yerler
Uçhisar Kalesi, Güvercinlik Vadisi
Avanos gezilecek yerler
Dervent Vadisi, Avanos Tarighi Taş Köprü, Avanos Asma Köprü, Avanos Saç Müzesi, Zelve Açık Hava Müzesi, Zelve Ören Yeri, Balıklı Kilisesi, St.Nichitas Kilisesi, Geyikli Kilisesi, Saruhan Kervansarayı, Çanak-Çömlek Atölyeleri, Güray Yeraltı Seramik Müzesi, Çavuşin Köyü, Çavuşin Kilisesi, Üç Haçlı Kilisesi, Azize Meryem Kilisesi, Kolonlu Kilisesi, Vaftizci Yahya Kilisesi, Paşabağ Rahipler Vadisi, Güllüdere Vadisi, Yovakim-Anna Kilisesi, Direkli Kilise, Ayvalı Kilisesi, Haçlı Kilisesi, Üç Haçlı Kilisesi, Kızılçukur Vadisi.
Mazı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Hacı Bektaşi Veli Türbesi, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Ihlara Vadisi gezilecek yerlerdir.
Kapadokya’da ne yenir?
Meşhur Avanos çömlekleriyle pişen testi kebabı ile listemize başlıyoruz. Kabak Çekirdekli erişte, Yaprak Sarma, Ürgüp Köfte, Nevşehir Mantısı, Düğün Çorbası, Kuru Kaymak, Dolaz, Köftür, Nohutlu Yahni, Ayva Dolması, Zerdeli Pilav, Zerde, Aside Kayısı Yahnisi, Gendirme, Nevşehir Tavası, Ağpakla, Çömlek Fasulyesi tadabileceğiniz yöresel lezzetlerdir.
Kapadokya’dan ne alınır?
Kapadokya’dan almanızı tavsiye edeceğimiz özellikle Ekim – Kasım aylarında çıkan Avrupada kilosunun 3500€ lara satıldığı çok değerli bir mantar çeşidi olan Trüf mantarı ile başlıyoruz.
Ayrıca Onyx taş atölyesinden değişik renk ve çeşitlerden yapılmış taşlardan oluşan obje ve ürünleri, Avanos’tan Çömlek ve Çeç Seramiği ürünlerini, Çavuşin Köyündeki Antikacılardan ilginizi çekebilecek ürünleri, Ürgüp’ün bağlarında yetişen üzümlerinden yapılmış meşhur Kapadokya Şaraplarını, Göreme ve Avanos’tan Halı ve Kilim gibi ürünleri, Soğanlı Köyünde el emeği ile yapılan Bez bebekleri.
Yine yöredeki üzümlerden yapılan Kuru Üzüm, Pekmez ve Pestillerini, SIFIR ŞEKERLİ Anadolunu jelibomu diye adlandırılan yöreye özgü Köftür’ünü, çarşı ve pazarlarında her sıklıkta rastlayabileceğiniz yörede yetişen meşhur Kuru Kayısından, sütle kavrulmuş Kabak Çekirdeklerinden ve yapımı oldukça meşakkatli olan ama bir o kadar da lezzetli yöresel lezzet Kuru Kaymağından alabilirsiniz.
12. Kayseri
Ankara ile Kayseri arası 350 km.’lik mesafe nedeni ile araçla yaklaşık 4 saatte ulaşabileceğiniz bir mesafede bulunmakta olup Ankara’ya yakın tatil yerleri listesinde yer almaktadır.

Özellikle kış aylarında çıkacağınız tatillerinizi değerlendirebileceğiniz Erciyes Kayak Merkezi ile diğer zamanlarda keyif alabileceğiniz güzellikte şelaler, ormanlar ve bağların bulunduğu doğa harikalarıyla, Selçuklu ve Osmanlı döneminde inşa edilmiş birçok tarihi eserin de yer aldığı tarihi eserleriyle Kayseri’de güzel bir tatil sizleri bekliyor diyebiliriz.
Kayseri’de ne yapılır?
6 bin yıllık geçmişe sahip birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış şehrin sayısız tarihi yerlerini gezebilir bunların haricinde Ali Dağı’nda yamaç paraşütü yapabilir, Erciyes Kayak merkezinde kayabilir, eşsiz yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.
Kayseri’de nereleri gezilir?
Kayseri Kalesi, Döner Kümbeti, Selçuklu Uygarlığı Müzesi, Milli Mücadele Müzesi, Sahabiye Medresesi, Kurşunlu Camii, Saat Kulesi, Kayseri Arkeoloji Müzesi, Hunat Hatun Külliyesi, Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi, Kayseri Atatürk Müzesi, Karatay Han, Soğanlı Harabeleri, Erciyes Dağı, Erciyes Kayak Merkezi, Tuzla Gölü, Ali Dağı Yeraltı Şehri, Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kültepe Ören Yeri, Gesi Bağları, Kapalı Çarşı ve Kazancılar Çarşısı, Meryem Ana Kilisesi, Talas, Mimar Sinan Evi gezilecek yerlerdir.
Kayseri’de ne yenir?
Listemize meşhur Kayseri Mantısı ile başlayarak, Tahinli Yaprak Sarma, Kayseri Pastırması, Pöç, Nevzine, Yağlama, Aside, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Örgülü Pilav, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri ve Yoğurt tatlısının diğer yöresel lezzetler olduğunu söyleyebiliriz.
Kayseri’den ne alınır?
Kayseri’den Bünyan Halısı, Yahya Halısı, Soğanlı Bez Bebekleri, Kayseri Maketleri, Sedef Ürünleri, gilaburu meyvesi, Mantı ve Pastırma alabilirsiniz.
Ayrıca Melikgazi’de bulunan ve Kayseri’nin en büyük iki alışveriş merkezi olan Forum Kayseri ve Kayseri Park Alış Veriş Merkez’inde aradığınız pek çok şeyi bulabilirsiniz. Yine size önerebileceğimiz hediyelik eşyalar arasında, Takılar, Tespih çeşitleri, Anahtarlıklar, Magnetler, Kolonya çeşitleri, Cüzdan ve Çikolata olabilir.
13. Kastamonu
Ankara’ya yakın tatil yerleri listemize Kastamonu ile devam ediyoruz. Ankara ile Kastamonu arası 238 km.’lik mesafe nedeni ile araçla yaklaşık 3 saatte ulaşabileceğiniz bir mesafede bulunmaktadır.

2018 yılı Türk Dünya Kültür Başkenti olan Kastamonu’da birbirinden güzel eşsiz tarihi ve doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan bir doğal yapı vardır.
Bunların yanı sıra Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın’ın Kastamonu’ya yakın olması sebebiyle, tatiliniz için hazırlayacağınız programa bu illeri de günübirlik geziler olarak ekleyip değerlendirebilirsiniz.
Kastamonu’da ne yapılır?
Tıpkı Antalya gibi deniz ve ormanın en görkemli şekilde buluştuğu illerimizden biri olan Kastamonu’da, dünyanın en etkileyici Kanyonlarını gezebilir, Ilgaz ve Küre Dağlarının muhteşemliğine tanık olabilir, UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş tarihi yapıları, ahşap camileri gezebilir, büyüleyici şelale’rinden dünyanın en derin mağaralarına kadar birçok yer gezip görebilirsiniz. Ayrıca eğer tatiliniz kış mevsimine denk geliyorsa Ilgaz Dağları Kayak Merkezini değerlendirebilirsiniz.
Kısacası birbirinden güzel yöresel el sanatlarının olduğu, leziz yemeklere sahip olan, plajları, kayak merkezleri, antik kentleri, milli parkları, yaylaları, camileri, misafirperver sıcakkanlı insanları ve yeşilin bin bir tonununa sahip olan Kastamonu’da yapılacak çok şey bulunmaktadır.
Kastamonu gezilecek yerler
Kastamonu Kalesi, Kastamonu Memleket Kütüphanesi, Mahmutbey Camii, Atatürk ve Şerife Bacı Anıtı, Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı, Kastamonu Saat Kulesi, Kastamonu El Sanatları Müzesi, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Rıfat ılgaz Müzesi, Kerempe Feneri, İstiklal Yolu, İnebolu Geriş Tepesi, İnebolu Evleri ve Konakları, İnebolu Kent Müzesi, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, Yakupağa Külliyesi, Ilıca Şelalesi, Valla Kanyonu, Karacehennem Boğazı Ersizlerdere Kanyonu, Çatak Kanyonu ve Seyir Terası, Gökırmak Taş Köprü, Loç Vadisi, Gideros Koyu, Ejder Çukuru, Horma Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Evkaya Mezarları, Pompeipolis Antik Kent, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Ginolu Koyu, Pınarbaşı Azdavay Yaylası, Suğla Yaylası, Şehriban Kanyonu, Dipsizgöl Tabiat Parkı, Küre Dağları Milli Park, İzbeli Çiftliği gezilecek yerlerdir.
Kastamonu’da ne yenir?
Yörenin birbirinden lezzetli tatları arasından, Kuyu Kebabı, Etli Ekmeği, Ekşili Pilavı, Tavuk veya Hindi Etli Banduma, Patates Paçası, Simit Tiridi, Çekme Helvasını ve İnegöl Simidini sayabiliriz.
Ayrıca, yöreye has Gözleme, Çi Börek, Kastamonu Kebabı, Biryan Kebabı, Oğmaç Çorbası, Üryan Eriği Kompostosu, Cırık Tatlısı, İncir Dolması, Ispıt Yaprağı Sarması ve sabah kahvaltıda deneyebileceğiniz Mıklama’sı da diğer lezzetleri arasında yer almaktadır.
Kastamonu’dan ne alınır?
İlk başta sayacağımız tabi ünlü Tosya Pirinci, Taşköprü Sarımsağı, Pekmezi, Ala Eriği, Tosya Üzümü, Araç Cevizi ve Kızılcığı, Azdavay Armudu olacaktır. Bunların yanı sıra yörede yapılan el halıları, kilimler, el işi göz nuru meşhur Sarı Yazmaları, magnetleri ve Sini Bezleri de bulunmaktadır.
14. Bartın Amasra
Ankara ile Bartın arası 303 km.’lik mesafe nedeni ile araçla yaklaşık 3,5 saatte ulaşabileceğiniz bir mesafede bulunmaktadır. Yakın olan iller arasında Kastamonu, Karabük ve Zonguldak olması sebebiyle tatilinizde muhakkak değerlendirmeniz gereken rotalar olduğunu söyleyebiliriz.

Batı Karadeniz’in gülümseyen yüzü de diyebileceğimiz Bartın’da sahip olduğu köklü tarihi ve bi çok doğal güzelliği nedeniyle doğa, kültür ve tarih tutkunları için gezilip görülecek pek çok yer bulunmaktadır.
Bartın’da ne yapılır?
Gezip göreceğiniz ve şüphesiz keyif alacağınız yerler açısından oldukça zengin olan Bartın’da doğa ve dağ sporları yapabilir, harika fotoğraflar çekebilir, muhteşem plajlarında yüzebilir, zengin bir tarihe sahip olmasından ötürü tarihi yerlerini heyecanla gezebilir ve yine tarihi çarşılarından zevkli alışverişler yapabilirsiniz.
Bu arada birbirinden leziz yöresel tatlarının haricinde, Amasra’da balık salata yiyip Boztepe’de günbatımını seyretmenizi, muhakkak Ağlayan Ağaç’ı ziyaret edip Tavşan Adasının muhteşem manzarası eşliğinde tavşankanı çayınızı ya da keyif kahvenizi yudumlamanızı hatırlatmak isterim.
Bartın’da nereleri gezilir?
Bartın merkezde ve Amasra’da görebileceğiniz tarihi yerleri sıralayacak olursak; Bartın Kent Müzesi, Karakaşoğlu Hacı Arif Kaptan Şadırvanı, Tarihi Bartın Evleri, Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi, Orta Camii, Şadırvan Camii, Gazhane Kültür Parkı, Galla Bazarı, Amasra Çekiciler Çarşısı, Amasra Müzesi, Amasra Kalesi, Amasra Fatih Camii, Cenova Şatosu, Kuş Kayası Yol Anıtı, Tarihi Kemere Köprüsü’nü sayabiliriz.
Bakacak Tepesi, Bartın Çayı, Amasra Ağlayan Ağaç, Güzelcehisar Koyu ve Lav Sütunları, İnkumu Plajı, Çakraz Plajı, Delikli Şili, Balamba Tabiat Orman Parkı, Küre Dağları Milli Park, Ulukaya Şelalesi, Tavşan Adası, Göl Deresi Şelalesi, Uluyayla, Ardıç Yaylası, Gezen Yaylası, Ulukaya Şelalesi, Gergece Şelalesi, Gürleyik Şelalesi, Uluyayla Mağarası, Kemerli Mağarası, Gürcüoluk Mağarası Bartın’da gezebileceğiniz doğal güzelliklerdir.
Bartın’da ne yenir?
Bartın’dan mutlaka tatmadan dönmeyin diyeceğimiz yöresel yemekler, Pumpum Çorbası, Yumurtalı İsbut, Amasra Salatası, Unlu İsput Dolması, Döşemeli Mancar, Gıcır, Pirinçli Mantı, Kırk Katlı Börek, Tavuklu Köy Böreği, Tirit, Etli Ayva Yahnisi, Şapşap Köfte, Tatlı Böreği, Zırva, Deli oğlan Sarığı, Halışka, Kaha Tatlısı ve Erik Yemeğidir.
Bartın’dan ne alınır?
Çarşılarından el yapımı Kalemlik, Anahtarlık, Baharatlık, Tuzluk, Nihale, Peçetelik, Şimşir kaşık gibi alışverişlerin haricinde Çekiciler Çarşısından el dokuma ürünleri, özellikle tel kırma yazmaları, ahşap baskı yazmaları bulabilirsiniz.
Ayrıca Salı ve Cuma günleri Amasra’da kurulan Galla yani Garila, Kadınlar Pazarından organik Dağ Çileği, Yeşil İncir ve Böğürtlen Reçeli alabilirsiniz. Bunların haricinde Kuruçaşile’den Çekicilik sanatı ile yapılmış gemi maketleri ve dükkanlarında bulabileceğiniz yöresel kıyafetrleri de tavsiye edebiliriz.