Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler 2023

Antalya gezinizde mutlaka görmeniz gereken önemli yapıları ve bilgileri içeren Antalya Kaleiçi gezilecek Yerler listesini sizin için hazırladık.

Sokaklarındaki hareketin her mevsim sürdüğü, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı kültürlerin izlerini bir arada sunduğu tarihi evleri, müzeleri ve sahili ile Antalya’nın incisi vazgeçilmez durağı diyebileceğimiz Kaleiçi’ni gezmek size büyük keyif verecektir.
Eğer Antalya gezisi planlıyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız Antalya Kaleiçi gezilecek yerler listesine bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler Video
Antalya Kaleiçi Hadrian Kapısı ( Üç Kapılar )
En iyi rota için, Hadrian Kapısı’nı başlangıç noktası olarak belirleyebilirsiniz. Old town da denen Kaleiçi’nde merkezde olan ve yürüyerek gidebileceğiniz tarihi yapıya halk arasında Üçkapılar da denilmektedir.
M.S. 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus’un burayı ziyarete gelişi nedeniyle imparatorun onuruna yapılmış tarihi bir yapıdır. Daha sonraları 1207 yılında Antalya’nın Türklerin eline geçmesiyle Anadolu Selçuklu Devleti 1.Gıyaseddin Keyhüsrev’inde Kaleiçi’ne girerken geçtiği kapıdır. Antalya bir dönem kaybedilse de ikinci kez 1.İzzeddin Keykavus tarafından 1216 yılında tekrar fethedilmiş ve o günden sonra hep Türk şehri olarak kalmıştır.

Hadrian Kapısı’nın tarihine baktığımızda bu güne kadar böylesine iyi korunabilmiş olmasının sebebinin kapılar yapıldıktan sonra etrafına surların yapılmış olduğunu bu sebeple de kullanıma kapalı kaldığını, Surların yıkılması ile halkın kullanımına açık hale gelmesini söyleyebiliriz.
Mermer sütunları, oyma işçiliği, kabartmaları, 3 açıklı kemerli mimarisi ile gezerken heyecanlanabileceğiniz, bol bol fotoğraf çekebileceğiniz tarih kokan bir yapıdır. Hatta Kaleiçi geziniz, Antik dönemi bize en iyi şekilde korunmuş olarak sunan 2000 yıllık bu kapıdan geçmeden sayılmıyor diyebiliriz.
Burayı gezdikten sonra Antalya Kaleiçi gezilecek yerler’e yaya olarak da devam edebilirsiniz. Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 1972 yılında İç Liman’ı ve Kaleiçi’ni sit alanı ilan ettiği, yaklaşık 3 bin kadar kiremit çatılarıyla yüzlerce yıla meydan okuyarak ayakta kalan cumbalı evlerinin bulunduğu daracık kıvrımlı sokaklarını, yaz-kış açık olan çok sayıda kafe, restoran, bar, hediyelik eşya dükkanları ve butiklerin bulunduğu meydanı yürüyerek gezip sahile Yat Limanı’na inebilirsiniz.
Antalya Kaleiçi Saat Kulesi
Antalya Kaleiçi gezilecek yerler listemize limandan veya sahilden yine ücretsiz asansör ile yukarı çıkarak Cumhuriyet meydanında bulunan Saat Kulesi ile devam ediyoruz.

14 metre uzunluğunda, Kare gövdeli ve dört tarafında saatlerin ve üst kısmında Çan bulunan Saat Kulesi 1901 yılında II.Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yılı olması sebebiyle Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Kulenin orijinalinde tamamen el yapımı olan demir saati Alman İmparatoru 2.Wilhem tarafından hediye edilmiş olup günümüzde modern versiyonu ile değiştirilmiştir.
Antalya Kaleiçi Tekeli Mehmet Paşa Camii
Saat Kulesi ile karşı karşıya olan Tekeli Mehmet Paşa Camii, Antalya Kaleiçi gezilecek yerler listemizin bir sonraki durağı diyebiliriz. 1600’lü yıllarda Tekeli Mehmet Paşa tarafında yaptırılmış, duvarları çinilerle süslü ve mimarisi ile kendisini hayran bıraktıran en eski Osmanlı eserlerinden biri olan tarihi bir Camii’dir.

Restorasyonuna 2018 yılında başlanılan Camii 2021 yılında ibadete açılmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde, ‘Süslü ve Ziynetli’ olarak geçen Camii de Rumi bezemeler ile bitkisel ve tahta motiflerin yanı sıra Roma döneminden kalma mozaikler de bulunmaktadır.
Antalya Kaleiçi Karatay Medresesi
Kaleiçi’nin en dar sokaklarından biri olan Karadayı sokakta bulunan Saat Kulesi’nden limana inerken çok fark edilmeyen tarihi bir medrese. Aynı zamanda Antalya’da Selçuklu dönemine ait tek medrese olan Karatay Medrese ’si, Selçuklu mimarisinin estetik ve zarafetini de tekrar gözler önüne sermektedir.
Çift mihraplı müzeyyen bir taç kapısı bulunan medresede üç eyvan, avlusunda bütün avluyu kaplayan 2 zeytin ağacı ile havuz, öğrenci, müderris ve misafir odaları, kütüphane, yemekhane, hamam, tuvaletleriyle tam bir eğitim ve öğretim mekanı olarak planlanmış bu medresede zamanında mescidinde halka açık beş vakit namaz kılınmış olması sebebiyle ‘Karatay veya Karadayı Camii’ olarak da isimlendirilmiştir.
Kaleiçi’nin sokaklarını gezerken Bahçesindeki avluda bulunan zeytin ağaçlarının altında, insana huzur veren bu tarihi mekanda biraz soluklanıp dinlenmenizi tavsiye ederiz.
Antalya Kaleiçi İmaret Medresesi
Ulucami Medresesi olarak bilinmektedir. Yine 13.yüzyıl da yapıldığı tahmin edilen medrese Yivli Minare Camii ve Külliyesi’nin ayakta kalabilmiş yapılarından biridir.
Geçmişten günümüze birçok özgün ayrıntısının kaybolması sebebiyle en son Vakıflar Genel müdürlüğünün yaptırmış olduğu restorasyon çalışmalarından sonra çarşı olarak hizmete sunulmuştur. İçerisinde yerli ve yabancı turistlere alışveriş imkanı sunan birçok hediyelik dükkan bulunmaktadır.
Ayrıca Kaleiçi’nde görebileceğiniz en güzel kapılardan birine sahip İmaret Medresesi’nin taç şeklindeki kapısında ilginç ve değişik fotoğraf kareleri yakalamanızda mümkündür.
Antalya Kaleiçi Yivli Minare Camii
Antalya’nın en çok fotoğrafının çekildiği yerdi olan Yivli Minare Camii adeta şehrin simgesi haline gelmiştir diyebiliriz. Alaeddin Camii veya Ulu Camii olarak ta bilinmekte olan Yivli Minare Camii ve Külliyesi aynı zamanda ilk İslami eserlerden birisi olup 13. Yüzyıla ait Selçuklu ve Osmanlı mimarisine sahiptir.

Yivli Minare, şehirdeki ilk İslam yapılarındandır. Kaidesi kesme taştan yapılmış olan, gövdesi tuğla ve firuze renkli çiniler ile inşa edilmiştir. 38 metre yüksekliğindeki yapıya, 90 basamaklı bir merdiven sayesinde çıkılmaktadır. Minaresinde yer alan 8 yiv den dolayı adını Yivli Minare olarak almıştır.
Güzel bir peyzaj ve ferah bir bahçe içinde yer alan tarihi yapının tabanının bir kısmı, eski dönemlerde kullanılan su kanallarını korumak ve sergilemek için camla kapatılmıştır.
Antalya Kaleiçi Mevlevihane Müzesi
Kaleiçi’nde görebileceğiniz Selçuklu eserleri arasında olan bu yapı, 700 yılı aşan tarihi ile Anadolu’da açılmış ilk Mevlevihanelerden biridir. Yapılmış olan restorasyon çalışmalarından sonra müze olarak hizmete sunulmuştur.
İçerisinde zeytin ağaçlarının da bulunduğu bahçesinde yüksekçe bir teras üzerinde bulunmaktadır. Mevlevihane Müzesi’nde Sema alanı, bu alana açılan odalarda ise Mevlana’yı anlatan bilgi panoları ile interaktif tanıtımın yapıldığı aynı zamanda şeyh odası canlandırmasının da bulunduğu bölümler vardır.
Bunların yanı sıra müzede Mevlevihanelerde kullanılan Mevlevi kıyafetler, buhurdanlar vb. gibi pek çok detayları da görebilirsiniz. Dönemsel olarak Ney derslerinin de verildiği Mevlevihane Müzesi’nde Sema gösterilerinin de verildiğini belirtmek isteriz.
Antalya Kaleiçi Cumhuriyet Meydanı
Mevlevihane Müzesi’ne birkaç adım uzaklıkta olan Cumhuriyet Meydanı Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler listemizin bir sonraki durağıdır.
Antalya’nın kalbinin attığı yer de diyebiliriz Cumhuriyet Meydanı için. Her mevsimde, her saat diliminde cıvıl cıvıl olan meydanda festivaller, kutlamalar ve konserler düzenlenmektedir. Farklı noktalarda seyir teraslarının bulunduğu meydanda, ‘Ulusal Yükseliş Heykeli’ ve meydanı çevreleyen parkların haricinde deniz manzaralı çay bahçeleri de bulunmaktadır.
Antalya Kaleiçi Tophane Çay Bahçesi
Kaleiçi’nin en güzel, en keyifli ve meşhur bir çay bahçesidir. Antalya Kaleiçi’nde En güzel, En Keyifli Çay nerede içilir? Derseniz Tophane Çay Bahçesi’ni tavsiye edebiliriz.

Keyifli diyoruz çünkü Cumhuriyet Meydanını, etrafında yan yana dizilmiş Yat Limanını, denizi vb. kısacası Kaleiçi’ni görebileceğiniz muhteşem manzaraya sahiptir.
Geniş ve aydınlık manzarası ile huzurlu bir mola verebileceğiniz bol köpüklü bir Türk Kahvesi veya Tavşankanı Çay içebileceğiniz bu noktayı atlamamanızı tavsiye ederiz.
Antalya Kaleiçi Panoramik Asansör
Kaleiçi gezinizde ilk Hadrian Kapısı’nı gördükten sonra eğer sokaklarını gezmeden direk Sahile veya Yat limanına gitmek istiyorsanız yine yaya olarak Cumhuriyet meydanındaki Tophane Park’ında bulunan ücretsiz Panoramik Asansörü kullanabilirsiniz. Ya da aracınız ile inmek istiyorsanız da aşağıya kadar inebileceğiniz yol vardır. Aşağıda otopark bulunmakta olup gezinize yaya devam edebilirsiniz.
Kaleiçi ve Yat Limanını gören, Beydağları ile Akdeniz’in muhteşem manzarasını gözler önüne seren Kaleiçi Panoramik Asansör Camdan yapılmış olup bir de Seyir Terasına sahiptir. Fotoğraf çekmek isteyenler ile dolup taşan bu seyir terasında harika kareler yakalayabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
Antalya Kaleiçi Yat Limanı
Canlılığının hiç bitmediği, her mevsim ve saat diliminde hareketli olan Kaleiçi Yat Limanı’nı şehrin surları ile çevrelenmiş muhteşem manzarasının haricinde üst kısmında ve sahil şeridinde sıralanmış kafe, restoranlar hatta mağazalar bulunmaktadır. Ayrıca burada yapılacak aktivitelerden biri de günübirlik tekne turlarıdır. Bu turlar sabah erken saatte başlayıp yaklaşık 6 saat sürmektedir.

Bu turlarda Falezler, Düden Şelalesi (Karpuzkaldıran), Çaltıcak, Konyaaltı Plajı’nı da görmeniz mümkündür. Güncel Tekne turu fiyatlarını getyourguide sitesinden öğrenebilir ya da rezervasyon yaptırabilirsiniz. Öğle yemeği dahil olan bu turlar Mayıs’tan Ekim’e kadar yapılıyor.
Antalya Kaleiçi Mermerli Plajı
Antalya Kaleiçi gezilecek yerler’ in tek plajıdır Mermerli Plajı. Adını, günümüzde bulunmayan, hemen plajın üzerinde yer alan Mermerli Köşk’ten almıştır. 1970’lerde halka açılmış olan plaj özel bir tesis tarafından işletilmektedir.

Plaja giriş, şezlong ve şemsiyeler ücretlidir. Mermerli Plajı küçük bir körfez içerisinde yer almakta olup cam gibi berrak denizinin temizliği nedeni ile Mavi Bayrak almaya hak kazanmış plajlarımızdan biridir.
Limanın hemen yanında surların önünde yer alan ve bahar aylarında etrafında açan begonviller ile harika bir atmosfer içerisinde keyifle denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Antalya Kaleiçi Nasıl Gidilir?
Antalya Kaleiçi Nerede? Kaleiçi’ne Nasıl Gidilir? bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir.
Antalya Kaleiçi Oyuncak Müzesi
Antalya’nın en sevilen müzelerinden biri olan Antalya Oyuncak Müzesi, Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler listesinin bir sonraki durağıdır. 3 bine yakın oyuncağın sergilendiği müze yazar Sunay AKIN danışmanlığında Yat Limanı’nda açılmıştır.

1860 – 1980 dönemlerine ait yerli ve yabancı oyuncakların bulunduğu müzenin bahçesi de Palmiye ağaçları ile kağıttan yapılmış gemisiyle bir o kadar ilginç olup sadece çocukları değil büyükleri de sahip olduğu masalsı dünyaya çekmektedir.
Müze Pazartesi günleri haricinde sabah 09.30 ile 12.30 ve 13.30 ile 18.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Girişi ücretli olup yetişkinler 5 ₺, çocuklar ise 3₺’dir.
Antalya Kaleiçi Deniz Biyolojisi Müzesi
Oyuncak Müzesi’nin sadece birkaç metre ötesinde olan Deniz Biyoloji Müzesi ’de deniz altına ve mavi dünyanın canlılarına meraklı olanlar için bir sonraki durağımızdır.

Burada bulunan eski bir postanenin restorasyon çalışmaları yapılarak Deniz Biyolojisi Müzesi olarak hizmete sunulmuştur. Türkiye’de denizlerimizde yaşayan yaklaşık 500’e yakın canlının sergilendiği müzenin, dekorasyonunda kullanılan mavi renk ve ışıklardan dolayı kendinizi denizin metrelerce altındaymış gibi hissedebilirsiniz. Ayrıca müze özellikle nesli tükenmekte olan deniz canlılarının korunması, tanınması ve doğal mirasımıza sahip çıkılmasını hedeflemektedir.
Antalya Kaleiçi İskele Camii
Antalya’nın belki de Türkiye’nin en küçük camisi diyebileceğimiz İskele Camii, Yat Limanı’nda bulunan Kırk Merdivenler diye anılan merdivenler ile denizin arasında kalan bir Camii’dir.

Surların hemen yanında, kemer şeklinde 6 ayaktan oluşmuş ve ortasında bir su kaynağı bulunan Camii’nin tarihi ile ilgili maalesef bilgi bulunmamaktadır. Ancak yine buraya gelmişken Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler listenize eklemenizi bu küçük ve değişik Camiyi görmenizi tavsiye ederiz.
Antalya Kaleiçi Etnografya Müzesi
Antalya Etnografya Müzesi, Mermerli Plajı’na yürüyerek birkaç dakika uzaklıktadır. Tarihi Kaleiçi evlerinin genel mimarisine uygun 2 konaktan oluşmakta olup ağaçlıklı yeşil bir bahçenin içerisindedir. Müzeye giriş ücretsiz olup tarihi ve keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

Bahçeye girdiğinizde karşınıza çıkan ilk konakta Türk-İslam eserlerinden oluşan objelerin de bulunduğu, giriş katında Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma Çinilerin sergilendiği, üst katında ise Osmanlı döneminde savaşlarda kullanılan Yay, Silah, Tabanca ve Tüfek gibi eşyaların sergilendiğini görüyoruz.
Diğer ikinci konakta ise yine Osmanlı dönemindeki Kaleiçi ev yaşantısında kullanılan objeler ile beraber kilimler, yöresel müzik aletleri, işlemeli kapı tokmakları vb gibi pek çok şeyin sergilendiğini görüyoruz.
Antalya Kaleiçi Keçili Park ve Seyir Terası
Etnografya Müzesi’nden, Hıdırlık Kulesi’ne doğru giden yokuşun hemen sağında bulunan Keçili Park’ı da görmeden geçmeyin deriz.

İçerisinde yer alan ağaç ve metallerden yapılmış birbirinden ilginç keçi heykellerinden dolayı bu adı almış olan parkta aynı zamanda bir de seyir terası bulunmaktadır. Bu seyir terasında Limandan, Konyaaltı’na kadar muhteşem bir manzara görebilmeniz mümkündür.

Teras, metrelerce yükseklikteki falezleri kuşbakışı olarak görebileceğiniz, Cam’dan tasarlanmıştır. Özellikle akşam günbatımının Akdeniz üzerindeki muhteşem kızıllığını ve manzarasını seyredip, fotoğraflayabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.
Antalya Kaleiçi Hıdırlık Kulesi
Hadrian Kapısı ile Hıdırlık Kulesi’nin Roma döneminden günümüze bozulmadan gelen iki yapıdan birisi olduğunu söyleyebiliriz.
Karaalioğlu Parkı ile Kaleiçi arasında sarı kesme taşlı gövdesiyle bir kale burcunu anımsatan Hıdırlık Kulesi başta anıt mezar olarak inşa edilmiş olup sonrasında tarih boyunca savunma kulesi, deniz feneri ve gözetleme kulesi olarak da kullanılmış olan kule günümüzde yalnızca özel etkinlikler kapsamında ziyaret edilmektedir.

Özellikle bahar aylarında açan, Hıdırlık Kulesi’nin çevresini çerçeveleyen devasa begonvil ağaçları, şık kafeleri, eşsiz Akdeniz manzarası ile görülmeye değer bir yer olduğunu hatırlatmak isteriz.
Ayrıca Kulenin önünde falezlerin üstüne yapılmış olan merdivenlerden aşağıya, deniz kenarına doğru indiğinizde limandan açılan tekneler ile kayalıklarda balık tutanları görebilir keyifli fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Antalya Kaleiçi Karaalioğlu Parkı
Antalya Kaleiçi gezilecek yerler listemizin bir sonraki durağı harika bir park. Sadece Antalya’nın değil Türkiye’nin en güzel parklarının arasında yer alan Kaleiçi surlarının kenarında, 145 bin metrekarelik dev bir alanı kaplayan nefes kesici enfes bir manzaranın bizi karşıladığı Karaalioğlu Park’ı görmenizi mutlaka tavsiye ederiz.

Karaalioğlu Park’ının içerisinde yer alan seyir teraslarıyla, heykelleri, Çam ve Palmiye ağaçları ile uzun yürüyüşler yapabileceğiniz yemyeşil yolları ile uyumlu ve bir bütün olan parka tam anlamıyla huzur bahçesi diyebiliriz.
Tıpkı kendinizi yağlıboya bir tablonun içerisinde gibi hissedeceğiniz park ta aynı zamanda semaverle çay içebileceğiniz çay bahçeleri bulunmakta olup diğer çay molanızı da burada verebileceğinizi hatırlatmak isteriz.
Antalya Kaleiçi Atatürk Evi ve Müzesi
Atatürk Evi ve Müzesi, Atatürk’ün Antalya ziyareti sırasında kaldığı, Işıklar caddesindeki köşk 1986 yılından itibaren müze olarak hizmete sunulmuş olup girişi ücretsizdir.

Pembe ve iki katlı olan Köşk’ün giriş katında Atamızın Antalya ziyaretini anlatan belgeselini izleyebileceğiniz bir oda ile o dönem gazetelerde çıkan fotoğraf ve haberlerin yer aldığı sergiyi görebilirsiniz. Üst katta ise Atamızın ziyareti sırasında kullandığı kişisel eşyalar sergilenmektedir.
1930’lu yılların Antalya’sı ile Atatürk’ün buradaki anılarını günümüze taşıyan bu müzeyi de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Antalya Kaleiçi Kesik Minare
Şehzade Korkut Camii olarak da bilinen bu eşsiz yapının da tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Kesik Minare, Antik dönemde Bizanslılar tarafından Kilise olarak kullanılmış Selçukluların şehri ele geçirmesiyle Camii ’ye dönüştürülmüştür.

Fakat 1361 yılında Kıbrıs Kralı şehri almış ve tekrar Kilise olarak çevrilmiştir. En son Sultan II.Beyazıt’ın oğlu Şehzade Korkut döneminde tekrar Camii olarak ibadete açılmıştır
Adını, 1800’lü yıllarda Camii’ de çıkan bir yangın sonucu minarenin ahşap külahının yanması sebebiyle almıştır. 2019 yılında minarenin yeni külahı takılmış ancak adı aynı kalmıştır.
Antalya Kaleiçi Suna – İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi
Antalya gezilecek yerler yazımızın son durak noktası, Suna-İnan Kıraç Müzesidir. Aya Yorgi Ortodoks Kilisesi ve hemen yanındaki tarihi Kaleiçi evlerinden birisi ile birlikte iki binadan oluşmuş olup Koç Üniversitesi bünyesinde Vehbi Koç un kızı Suna Kıraç ve eşi İnan Kıraç tarafından kurulmuştur.
Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’nin ilk bölümünde, iki katlı 19.yüzyıldan kalma ve dönem mimarisi ile aslına uygun restore edilmiş tarihi Kaleiçi eviyle başlıyoruz. Bu ilk bölümde Kaleiçi ile Antalya’nın yaşam tarzını sunan kına gecesinden, damat tıraşına kadar halk kültürüne ait geleneksel canlandırmaları ve fotoğrafları görüp Türk halk kültürünün geçmişine kısa bir yolculuğa çıkıyoruz.

Avlunun diğer tarafında bulunan ikinci bölüm olan Aya Yorgi Kilisesi’nin giriş katında Sunan ve İnan KIRAÇ’ın koleksiyonlarına ait Çanakkale seramiklerin yer aldığını görüyoruz. Üst katta ise yine yöresel süreli sergilerin yer aldığını görüyoruz. Müze Pazartesi günleri hariç her gün sabah 09.00 ile 18.00 arasında ziyarete açıktır.
Sizin için seçtiğimiz Antalya Kaleiçi Otelleri